Taloyhtiön kameravalvonta ja siitä päättäminen
Asunto-osakeyhtiöissä kiinteistöliiton kanta on, että kameravalvonnan toteuttamisesta päätetään yhtiökokouksessa. Tällöin osakkaat saavat tiedon ja pääsevät osallistumaan päätöksentekoon.
Ota yhteyttä, me autamme mielellämme koko prosessissa!
Mitä taloyhtiössä saa kuvata videovalvonnalla?
Yleensä valvontakameroilla valvotaan taloyhtiön yleistä piha-aluetta, joka on tietyllä tapaa helpoin ja varmin. Taloyhtiössä voidaan valvoa myös esimerkiksi kellaritiloja tai pyörävarastoa, joita ei yleisen tulkinnan mukaan lasketa kotirauhan suojaamiksi alueiksi. Jokainen on tapaus on kuitenkin arvioitava tapauskohtaisesti erikseen ja joskus puhutaan "veteen piirretystä viivasta".
Porraskäytävän ja ulko-ovien videovalvonta
Taloyhtiön porraskäytävä ja ulko-ovet ovat myös haasteellisia kameravalvonnan kannalta, koska ne tulkitaan kotirauhan suojaamiksi alueiksi. Samoin kuin luonnollisesti asukkaiden hallinnassa olevat asunnot ja piha-alueet. Mikäli kotirauhan suojaamia alueita halutaan valvoa videovalvonnan avulla, tulee saada kirjallinen suostumus jokaiselta asukkaalta. Tämä on käytännössä hankala toteuttaa ja etenkin hallinnoida, kun asukkaat vaihtuvat.
Kameravalvonnan tilaaminen ja käytännön asiat
Kameravalvonnan tilaaminen on sinänsä helppoa ja tarjoajia on melko paljon. Pyydätte vain tarjouksia ja hyväksytte niistä mieluisimman:) Todellisuudessa kameravalvontaa taloyhtiöön pitää hieman miettiä etukäteen
1. mitä käyttötarkoitusta varten ja miten kameravalvontaa aiotaan toteuttaa?
2. miten kameravalvonnan kohdehenkilöitä tiedotetaan kameravalvonnasta ja miten kuvatallenteita käsitellään?
3. Kuka hoitaa kameravalvontalaitteistoa ja kenellä on oikeus ja tietotaito hakea tallenteita?
Kameravalvontaa sääntelevät muun muassa rikoslaki ja tietosuoja-asetus. Avuksi kannattaa ottaa turvallisuusalan ammattilainen jo mahdollisimman varhaisessa vaiheessa.
Tässä listattuna kuitenkin muutamia käytännön asioita, joita on syytä ottaa huomioon kun tilataan kameravalvontalaitteita taloyhtiöön:
Turvallisuustekniikan asentaminen on luvanvarainen työtehtävä ja asentajalla tulee olla voimassaoleva turvasuojaajakortti ja hänen edustamallaan yrityksellä tulee olla turvallisuusalan elinkeinolupa turvasuojaustoimintaan. Voimassa olevat elinkeinoluvat voit tarkistaa täältä
https://poliisi.fi/turvallisuusalan-elinkeinolupaHallituksen on hyvä katselmoida kameroiden asennuspaikat ja kaapeleiden sijoituspaikat ennen asennusta, jotta vältytään erimielisyyksiltä.
Tietosuojaseloste on laadittava GDPR -tietosuojalain mukaisesti. Samoin kameravalvonnasta kertovat kyltit / tarrat on asennettava näkyville.
Sen jälkeen kun asennus on valmis, tulee sopia että kuka hoitaa kameravalvontalaitteistoa ja kenellä on oikeus katsella tallenteita.
Useimmiten kilpailijoidemme ratkaisuissa asennettu kameravalvontalaitteisto luovutetaan taloyhtiön hallitukselle tai puheenjohtajalle. Yksi henkilö saatetaan kouluttaa käyttämään ja hoitamaan laitteistoa. Entäpä sitten kun tämä kyseinen henkilö muuttaa pois taloyhtiöstä? Silloin pitäisi löytää uusi "vapaaehtoinen" ja kouluttaa hänet edelleen. Olemme törmänneet myös tapauksiin, joissa kiinteistöhuoltoyhtiö ja huoltomies ottavat vastuun kameravalvontalaitteistosta ja hakevat tallenteita tarpeen mukaan. Kameravalvonnan tallenteiden katseleminen ansaintatarkoituksessa on kuitenkin lähtökohtaisesti vartioimisliiketoimintaa, eli palvelua tarjoavalla yrityksellä pitää olla vartioimisliikelupa ja henkilöllä, joka tallenteita katselee pitää olla vartijakortti.
Me SMARTLOQ Oy:ssä toteutamme useimmiten kameravalvonnan taloyhtiölle vaivattomana kokonaispalveluna. Eli asennamme laitteet ja hoidamme vartiointipalveluna tallenteiden hakemisen tarpeen mukaan ja toimitamme tallenteet tarvittaessa viranomaisille. Kokonaispalvelu sisältyy kuukausihintaan, joka on helppo budjetoida ja taloyhtiön ei tarvitse investoida kameravalvontalaitteisiin erikseen.