• info@smartloq.fi
  • Toimitusaika 3-4 arkipv
  • Asennukset Pirkanmaan alueella
  • info@smartloq.fi
  • Toimitusaika 3-4 arkipv
  • Asennukset Pirkanmaan alueella
Palovaroittimien vaihto taloyhtiöön

Taloyhtiön palovaroittimien vaihto

Tarjoamme Pirkanmaalla sijaitseville taloyhtiöille palovaroittimien vaihtopalvelua, sekä huolto- ja tarkastuspalveluja. Turvajärjestelmäasentajamme asentavat taloyhtiön toivoman tasoiset palovaroittimet taloyhtiöön kätevästi ja nopeasti.

Tarjoamme taloyhtiöille periaatteellisesti kolmen tasoisia järjestelmiä.

1. Perinteinen palovaroitin 10 vuoden litiumparistolla.

Edullisin hankkia, hankalin ylläpitää ja huoltaa.

2. Keskitetty palovaroitinjärjestelmä

Etähallittava, älykäs järjestelmä, jonka toimintaa voidaan valvoa etänä, sekä tarkkailla paristojen vaihtotarvetta.

3. EN-54 tasoinen vapaaehtoinen palovaroitinkeskus ja ilmaisimet

Arvokkain hankintahinta, mutta pisin elinkaari (25-30 vuotta). Järjestelmä testaa itse itsensä.

Pelastuslaki muuttuu 2024

Pelastuslaki muuttuu vuoden 2024 alussa. Taloyhtiöt vastaavat lakimuutoksen ja siirtymäajan jälkeen kaikista palovaroittimista ja niiden kunnossapidosta. Palohälytin on tärkeä osa turvallisuutta ja niiden on syytä olla toimintakunnossa. Aikaisemmin asukkaat ovat vastanneet paristokäyttöisistä palovaroittimista ja taloyhtiö on vastannut vain verkkovirtaan kytketyistä palovaroittimista. Jatkossa taloyhtiö vastaa siis siitä, että kaikki kiinteistön palovaroittimet ovat toimintakuntoisia ja paristot vaihdetaan tavalla tai toisella ajallaan. Taloyhtiöille siirtyy muutoksen yhteydessä epämääräinen joukko olemassaolevia varoittimia, joiden ikää ja toimintakuntoa ei todennäköisesti tiedetä. Lakimuutoksella on tarkoitus parantaa rivitalojen ja kerrostalojen asukkaiden turvallisuutta.

Taloyhtiö vastaa siitä, että palovaroittimet toimivat ja samoin paristojenvaihdot ja kunnossapitohuolto on taloyhtiön vastuulla jatkossa.

  • Palovaroittimia pitää olla vähintään yksi jokaista 60 neliömetriä kohti. Joka kerroksessa pitää olla oma palovaroitin. Pelastustoimi suosittelee lisäksi, että palovaroitin on syytä olla joka huoneessa, jossa nukutaan ja poistumisreiteillä kuten esimerkiksi eteiskäytävällä. Eli esimerkiksi 87,5 neliön kokoisessa kaksikerroksisessa rivitalokolmiossa pitää olla vähintään kaksi palovaroitinta. Suositus asunnon pohjaratkaisusta riippuen 2-4 palovaroitinta.
  • Palovaroittimien toiminta pitää testata säännöllisesti ja paristojen vaihtamisesta tulee huolehtia. Toimimaton varoitin ei pelasta ketään! Palovaroitin pitää vaihtaa kokonaan uuteen 10 vuoden välein, koska sensori ja elektroniikka kuluu ja ne eivät toimi enää luotettavasti.
  • Taloyhtiön kannattaa koordinoida kokonaisuus järkevästi ja kustannustehokkaasti. Muutoksen myötä taloyhtiölle siirtyy epämääräinen joukko vanhoja palovaroittimia, joiden toimintakunnosta ei ole välttämättä tarkkaa tietoa.
  • Asukkaiden tekemänä testaus ja paristojen vaihto saattaa helposti unohtua ja sitä on hankala hallinnoida.

Pyydä tarjous palovaroittimien vaihtamisesta tai kutsu meidät veloituksettomalle kartoituskäynnille

Suosituin ratkaisumme taloyhtiöille: keskitetty palovaroitinjärjestelmä

  • SmartLOQ Oy asentaa taloyhtiöön keskitetyn palovaroitinjärjestelmän, jossa jokainen ilmaisin on pistetarkasti valvottu.
  • Valvonta voidaan toteuttaa pilvipalvelun kautta ja nähdään reaaliajassa jokaisen ilmaisimen toimintatila ja pariston tai varakäyntiakun jännitetaso. Järjestelmä ilmoittaa vioista ja jännitteen alenemisesta.

Järjestelmän edut

+ Elinkaarikustannukset pienenevät, ei turhia paristonvaihtoja tai huoltokäyntejä

+ Palovaroittimien ja kokonaisuuden hallinnointi helpottuu huomattavasti

+ Integroitavissa muihin järjestelmiin; kiinteistöautomaatio, savunpoisto, vuotoilmaismet jne.

+ Kokonaisturvallisuustaso paranee huomattavasti

Esimerkki keskitetyn palovaroitinjärjestelmän toteutustavasta pienehköön taloyhtiöön:

1. Asennetaan yksi keskuslaite taloyhtiön yleisiin tiloihin esim. sähköpääkeskukseen tai porrashuoneeseen jne. Keskuslaite tarvitsee virtaa pistorasiasta ja nettiyhteyden joka voidaan tehdä omalla sim-kortilla (laitenetti riittää) tai ethernet kaapelilla

2. Palovaroittimia asennetaan tarpeellinen määrä huoneistoihin ja yleisiin tiloihin. Tässä tapauksessa 20 kpl. Palovaroittimet yhdistetään keskuslaitteeseen oman sisäisen langattoman yhteyden kautta

3. Tarvittaessa asennetaan välivahvistimia, mikäli keskuslaitteen ja palovaroittimien kantama loppuu pitkästä matkasta tai rakenteellisista esteistä johtuen. Tässä esimerkkitapauksessa asennettiin 1 kpl välivahvistin.

4. Järjestelmää ja palovaroittimia voidaan valvoa ja koeistaa etänä. Myös hälytykset tulevat etähallintaan. Etähallinta voi olla esim. taloyhtiön hallituksella (kännykkäsovelluksessa) tai ulkoistettuna palveluna meillä SmartLOQ:lla.

etähallinnan kautta nähdään reaaliajassa mm.

- palovaroittimen pariston / akun jännite ja voidaan ennakoida paristojen vaihto hallitusti

- ilmaisimen tila OK tai epäkunnossa. Voidaan reagoida heti, mikäli varoitin menisi epäkuntoon.

Varoittimen toiminta voidaan testata etänä painamalla nappia etäsovelluksesta. Palovaroitin testaa ilmaisimen savutunnistimen kammion, antaa hälytysäänen ja lähettää ilmoituksen testituloksesta etähallintaan. Testaus voidaan suorittaa esim. hallituksen tai huoltomiehen toimesta tai SmartLOQ Oy:n palveluna.

Järjestelmän hinta asennettuna yhdellä käynnillä Tampereella oli tässä esimerkkitapauksessa 3990 euroa sisältäen arvonlisäveron ja matkakulut. Mikäli palovaroittimia olisi enemmän, laskee yhden palovaroittimen suhteellinen kustannus.

Toimiva palovaroitin pelastaa ihmishenkiä. Toimimaton palovaroitin ei pelasta ketään!!

Meillä on nyt jo verkkovirtaan kytketyt palovaroittimet, mikä muuttuu?

Periaatteessa ei mikään, taloyhtiö on jo aiemmin vastannut verkkovirtaan kytketyistä palovaroittimista. Jatkossa vastuu on selkeämmin taloyhtiöllä ja palovaroittimien varmuusparistojen tai akkujen vaihto ja itse palovaroittimien vaihto 10 vuoden välein kuuluu taloyhtiön vastuulle.

Meillä on 42 huoneistoa ja taloyhtiö on valmistunut vuonna 1985 miten muutos vaikuttaa meidän taloyhtiön kohdalla

Jokaisessa huoneistossa ja yleisissä tiloissa on (tai pitäisi olla) vähintään paristokäyttöinen palovaroitin. A2:n Marja-Liisa on ostanut oman palovaroittimensa Prismasta vuonna 2010 ja Pertti on ostanut oman palovaroittimensa K-raudasta 2019. Paristoja on vaihdettu satunnaisesti. Jatkossa vuodesta 2024 alkaen nämä ja kaikki muut palovaroittimet ovat taloyhtiön vastuulla. Eli taloyhtiö vastaa että jokaisessa tilassa on toimiva palohälytin.

Miksi emme tilaisi huoltomieheltä palovaroittimien vaihtoa

Tämä on mahdollista ja erittäin toimiva ratkaisu siihen verrattuna, että asukkaat itse vaihtaisivat varoittimia. Entä miten testaus ja paristojen vaihto? Tekeekö huoltomies vuosittain kierroksen, jossa testataan varoittimet ja vaihdetaan paristot? Huoltomiehen kierroksen hinta on eräässä taloyhtiössä 2700 euroa. Pienellä panostuksella on mahdollista tilata meiltä etähallittava keskitetty palovaroitinjärjestelmä, joka vähentää merkittävästi testauksen ja paristojenvaihdon tarvetta.